• Бул. Ослободување
  • Лок. 8, 6250 Кичево

ВЕЛИКА

                                  

 

Велика се наоѓа јужно од Олимписката регија оддалечена околу 50км од Лариса се одликува со долга и широка плажа, кристално чиста вода,продавници,таверни.Оваа дестинација е позната како летувалиште на Грците..

Многупати наградувавана со  сино знаме плажата  Велика, е продолжение на плажите на Агиокампос и Като Сотирица. Во некои делови се песочни и други камења. Тоа е добро организирано, со многу таверни, супермаркети, кафе барови .

Секое лето илјадници туристи доаѓаат на плажата во Велика, да уживаат во прекрасното, чисто море и свежа морска храна во таверните и ноќниот живот во баровите на плажата.

На плажата  во Велика се  организираат натпревари во одбојка на плажа .

Во потокот Платанија во близина на  Велика можете да најдете примероци од византискиот сјај на замокот, кој се откриени со  археолошките ископувања. На истиот пат можете да го посетите манастирот Св. Јован Богослов, кој е извонреден примерок на византискиот стил. Исто така пешачењето по   патека Меливија-Велика, е уникатно искуство.