Магична, мистична, прекрасна се само дел од атрибутите кои Прага, главната престолнина на Република Чешка. Сместена во срцето на Европа, плени со својата специфична архитектонска традиција а воедно претставува и значајна раскрсница на која се среќаваат уметници и научници од целиот свет. Како популарна туристичка дестинација, Прага со гордост се смета за еден од најдобрите и најпосетуваните градови во Европа.